Μπρόκολο | προστατευτική ασπίδα κατά του καρκίνου του ήπατος

Μπρόκολο | προστατευτική ασπίδα κατά του καρκίνου του ήπατος

Μελέτη συσχετίζει το μπρόκολο και τη δράση του κατά του καρκίνου του ήπατος

  Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Nutrition δείχνει ότι η ενσωμάτωση μπρόκολου στη διατροφή φαίνεται να είναι προστατευτική ασπίδα στον καρκίνο του ήπατος, καθώς ενισχύει και την καταπολέμηση της ανάπτυξης του λιπώδους ήπατος ή μη αλκοολικής λιπώδης νόσος του ήπατος (NAFLD). Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργία του ήπατος και να οδηγήσει σε ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα (HCC), καρκίνος του ήπατος με υψηλό ποσοστό θνησιμότητας. Η κατανάλωση δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και το αυξημένο σωματικό λίπος συνδέονται με την ανάπτυξη της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου.

  Προηγούμενες έρευνες δείχνουν πως το μπρόκολο, που περιέχει βιοδραστικές ενώσεις, μπορεί να εμποδίσει τη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ και την προστασία από την μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος. Ως εκ τούτου, οι ερευνητές ήθελαν να ανακαλύψουν την επίδραση της διατροφής με μπρόκολο σε ποντίκια με ηπατικά καρκινογόνα που προκαλούν καρκίνο. Οι ερευνητές μελέτησαν τέσσερις ομάδες ποντικών, μερικές από τις οποίες ακλούθησαν διατροφή ελέγχου ή δυτική διατροφή, και σε μερικά δόθηκαν ή όχι μπρόκολο.

  Αν και οι ερευνητές ενδιαφέρθηκαν κυρίως για την επίδραση του μπρόκολου στον σχηματισμό και την εξέλιξη των καρκινικών όγκων στο ήπαρ, ήθελαν επίσης να παρατηρήσουν την υγεία του ήπατος και πώς το ήπαρ μεταβολίζει τα λιπίδια με δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

  Οι ερευνητές βρήκαν ότι σε ποντικούς που δόθηκε δυτική δίαιτα τόσο ο αριθμό των οζιδίων του καρκίνου αλλά και το μέγεθος των οζιδίων του καρκίνου αυξήθηκε στο ήπαρ. Ωστόσο, όταν το μπρόκολο προστέθηκε στη δίαιτα, ο αριθμός των οζιδίων μειώθηκε. Το μέγεθος, ωστόσο, δεν επηρεάστηκε.

  Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές παρατήρησαν αυτά τα σφαιρίδια της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου στο ήπαρ των ποντικών που λάμβαναν δυτική δίαιτα και βρήκαν ότι το μπρόκολο προστατεύει τον οργανισμό από την εμφάνιση λιπώδους ήπατος, μειώνοντας την πρόσληψη και την αύξηση της παραγωγής του λιπιδίου από το ήπαρ.

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Email
Σχετικά Άρθρα
diatrofi_kai_kalokairi
Διατροφή

4 Διατροφικά tips για το καλοκαίρι

Τζορμπατζάκη ΕλίναΔιαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc Η ευεξία του καλοκαιριού πρέπει να αποτελεί κομμάτι τόσο της προσωπικής όσο, και της επαγγελματικής σας ζωής. Εδώ έχω 4

Επεκτείνεται ο Όμιλος Διαγωστικών Κέντρων – Πολυϊατρείων General Health Care – Εγκαίνια 2ης Ιατρικής Μονάδας στη Θεσσαλονίκη

Εγκαίνια General Health Care – Θεσσαλονίκη ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ Ο ΟΜΙΛΟΣ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ – ΠΟΛΥΪΑΤΡΕΙΩΝ GENERAL HEALTH CARE ΜΕ 2η ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Την Παρασκευή 16