Ο ρόλος των κορεσμένων και των trans λιπαρών οξέων στην υγεία

Ο ρόλος των κορεσμένων και των trans λιπαρών οξέων στην υγεία

Ποιός ο ρόλος των κορεσμένων και των trans λιπαρών οξέων;

  Μια ομάδα ερευνητών από τον Καναδά διεξήγαγε μια μεγάλη μελέτη σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία τόσο των κορεσμένων όσο και των trans λιπαρών οξέων λιπαρών συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο.

  Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας(ΠΟΥ), παραθέτει οδηγίες που συνιστούν ότι τα κορεσμένα λιπαρά οξέα θα πρέπει να περιορίζονται σε λιγότερο από 10% της ενέργειας στη διατροφή, ενώ τα τρέχοντα επίπεδα κατανάλωσης στην Ευρώπη είναι υψηλότερα από αυτα. Τα λιπαρά οξέα αυτά βρίσκονται στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, όπως το κρέας, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και επίσης σε ορισμένα τρόφιμα φυτικής προέλευσης όπως το κακάο και καρύδα. Τα trans λιπαρά οξέα περιλαμβάνουν το 1-2% του μέσου όρου της δίαιτας και είτε παράγονται μέσω της μερικής διαδικασία υδρογόνωσης υγρών φυτικών ελαίων, ή εμφανίζονται φυσικά σε ζωικά προϊόντα όπως το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Η συμβουλή είναι να ελαχιστοποιηθεί η πρόσληψη trans λιπαρών οξέων από οποιαδήποτε πηγή.

  Η συνολική πρόσληψη trans λιπαρά συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο θανάτου (34%), τον θάνατο από στεφανιαία νόσο (28%), και την ανάπτυξη στεφανιαίας καρδιακής νόσου (21%). Επίσης, δεν βρέθηκε σχέση με τον αυξημένο κίνδυνο αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου ή διαβήτη τύπου 2.

  Ελαφρά αυξημένος κίνδυνος για στεφανιαία νόσο παρατηρήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα βιομηχανικών παραγόμενων trans λιπαρών, ενώ τα trans λιπαρά από πηγές γαλακτοκομικών βρέθηκαν να μειώνουν κάπως τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και διαβήτη τύπου 2.

  Τα αποτελέσματα για την μελέτη αυτή βασίζονται συνήθως σε διαφορετικά διατροφικά  εργαλείων αξιολόγησης (συμπεριλαμβανομένων των ερωτηματολογίων συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων, 24 ώρες ανακλίσεις), εκ των οποίων όλα έχουν τη δυνατότητα να περιορίσουν την ακρίβεια της μακροχρόνιας πρόσληψης διατροφικού λίπους.

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Email
Σχετικά Άρθρα
diatrofi_kai_kalokairi
Διατροφή

4 Διατροφικά tips για το καλοκαίρι

Τζορμπατζάκη ΕλίναΔιαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc Η ευεξία του καλοκαιριού πρέπει να αποτελεί κομμάτι τόσο της προσωπικής όσο, και της επαγγελματικής σας ζωής. Εδώ έχω 4

Επεκτείνεται ο Όμιλος Διαγωστικών Κέντρων – Πολυϊατρείων General Health Care – Εγκαίνια 2ης Ιατρικής Μονάδας στη Θεσσαλονίκη

Εγκαίνια General Health Care – Θεσσαλονίκη ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ Ο ΟΜΙΛΟΣ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ – ΠΟΛΥΪΑΤΡΕΙΩΝ GENERAL HEALTH CARE ΜΕ 2η ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Την Παρασκευή 16