Τζορμπατζάκη Ελίνα
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc
Η ευεξία του καλοκαιριού πρέπει να αποτελεί κομμάτι τόσο της προσωπικής όσο, και της επαγγελματικής σας ζωής. Εδώ έχω 4 συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να εστιάσετε στη διατροφή σας τους ζεστούς μήνες του χρόνου που μόλις ξεκίνησαν!
Περισσότερο νερό, λιγότερη καφεΐνη
Η ζέστη του καλοκαιριού κάνει το σώμα σας να ιδρώνει περισσότερο. Όταν είστε ενυδατωμένοι έχετε περισσότερη ενέργεια. Η αφυδάτωση προκαλεί μυϊκές κράμπες και οδηγεί σε ανισορροπίες ηλεκτρολυτών καθώς και ξηροδερμία. Ξεκινήστε τη μέρα σας με μεγάλο ποτήρι νερό και επιδιώξτε να καταναλώσετε 8-12 ποτήρια νερό την ημέρα, ανάλογα με το επίπεδο δραστηριότητας, το φύλο και το μέγεθος του σώματός σας. Περιορίστε τα ροφήματα με ζάχαρη όπως αναψυκτικά, αθλητικά ποτά, λεμονάδα, ενεργειακά ποτά, γλυκό τσάι και χυμούς. Εστιάστε στο νερό!
Να είστε πάντα προετοιμασμένοι έχοντας φτιάξει σνακ.
Εάν κάνετε μια εξωτερική δραστηριότητα για περισσότερο από 1 ώρα, φροντίστε να ετοιμάσετε ένα σνακ για να έχετε μαζί έξω. Χρησιμοποιήστε τον «κανόνα» της δυάδας: συνδυασμό τουλάχιστον 2 από τα 3 μακροθρεπτικά συστατικά (υδατάνθρακες, λίπη και πρωτεΐνη) για το σνακ σας. Κάποια παραδείγματα είναι: τυρί και κράκερ, τυρί cottage και φρούτα εποχής, μείγμα με αποξηραμένα φρούτα χωρίς ζάχαρη, ωμούς ξηρούς καρπούς και δημητριακά ολικής αλέσεως.
Περάστε τη μέρα σας σε εξωτερικούς χώρους.
Προγραμματίστε δραστηριότητες με την οικογένεια ή τους φίλους σας για να περάσετε χρόνο έξω. Πηγαίνετε μια βόλτα στην παραλία, συναντήστε τους φίλους σας για έναν αθλητικό αγώνα της επιλογής σας, κάντε εργασίες στον κήπο. Επιλέξτε εξωτερικές δραστηριότητες που σας αρέσουν ή τολμήστε να δοκιμάσετε κάτι νέο!
Ένα υγιές έντερο είναι ένα χαρούμενο έντερο.
Καταναλώνετε τροφές που περιέχουν πρεβιοτικά και προβιοτικά. Τα πρεβιοτικά είναι ένα είδος φυτικών ινών που χρησιμεύουν ως τροφή για τα προβιοτικά. Τα προβιοτικά δεν λειτουργούν το ίδιο καλά χωρίς πρεβιοτικά. Τα πρεβιοτικά μπορείτε να τα βρείτε στα καρύδια, τη μαύρη σοκολάτα, τη βρώμη, τις μπανάνες, τα μύρτιλα, τα βύσσινα, τα πράσα, τα κρεμμύδια, τα σπαράγγια, τις φακές.