Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα

Τα ΣΜΝ είναι λοιμώξεις που μεταδίδονται από το ένα άτομο στο άλλο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Είναι πραγματικά κοινά και πολλοί άνθρωποι που τα έχουν δεν έχουν κανένα σύμπτωμα.

Κλείστε ραντεβού για τον προληπτικό έλεγχο ΣΜΝ!

Οι εξετάσεις για ΣΜΝ είναι σημαντικές: Είναι το πρώτο βήμα για να νιώσετε καλύτερα και να είστε σίγουροι ότι δε νοσείτε, είτε έχετε είτε δεν έχετε συμπτώματα

Υπάρχουν “κακά” και “καλά” νέα.

Τα κακά νέα είναι ότι χωρίς θεραπεία, τα ΣΜΝ μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Αλλά τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν προληπτικοί έλεγχοι και εξετάσεις με τη διαγνωστική προσέγγιση των οποίων τα περισσότερα ΣΜΝ αντιμετωπίζονται εύκολα ανάλογα την περίπτωση.

Ποια είναι όμως τα πιο συχνά και επικίνδυνα από αυτά;

Ιός ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) – Κονδυλώματα

Είναι από τα πιο συχνά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Μολύνει άντρες και γυναίκες και  ορισμένοι τύποι μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο τραχήλου της μήτρας ή του πρωκτού. Διάγνωση  από  Γυναικολόγο και επιβεβαίωση  από Μικροβιολόγο – Βιοπαθολόγο με  ειδικές εξετάσεις.

Γονόρροια

Μεταδίδεται πολύ εύκολα και μολύνει  τόσο τους άντρες όσο και τις γυναίκες. Μπορεί να προκαλέσει στειρότητα και στα δύο φύλα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κάψιμο κατά την ούρηση και πυελικό άλγος στις γυναίκες. Η διάγνωση  γίνεται από Δερματολόγο και επιβεβαιώνεται από Μικροβιολόγο – Βιοπαθολόγο με απλή  αιματολογική και μικροβιολογική  εξέταση.  

Σύφιλη

Μολύνει άντρες και γυναίκες Το πρώτο σημάδι είναι συνήθως μια ανώδυνη πληγή στα γεννητικά όργανα ή στην περιοχή του πρωκτού. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν διόγκωση των λεμφαδένων, πυρετό, κόπωση ή απώλεια μαλλιών. Μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη των νεύρων, τύφλωση, παράλυση, ακόμα και θάνατο, αν δεν αντιμετωπιστεί. Η διάγνωση  γίνεται από Δερματολόγο και επιβεβαιώνεται από Μικροβιολόγο – Βιοπαθολόγο με απλή αιματολογική  εξέταση. 

Χλαμύδια

Είναι από τα πολύ κοινά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Μπορεί να προκαλέσουν στειρότητα, αν δεν αντιμετωπιστούν. Τα συμπτώματα είναι φαγούρα στα γεννητικά όργανα ή επώδυνη ούρηση. Η διάγνωση γίνεται με μια απλή καλλιέργεια  τραχηλικού υλικού σε μικροβιολογικό – βιοπαθολογικό ιατρείο. 

Έρπης γεννητικών οργάνων

Μεταδίδεται πολύ εύκολα και μολύνει  τόσο τους άντρες όσο και τις γυναίκες. Είναι λοίμωξη  συχνή και στα δύο φύλα και   δεν υπάρχει θεραπεία,  αλλά με κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή μπορεί να βρείτε ανακούφιση από τα ενοχλητικά συμπτώματα.

 Διάγνωση  από Δερματολόγο ή Γυναικολόγο.

Τριχομονάδες

Είναι μια παρασιτική λοίμωξη που μολύνει  τόσο τους άντρες όσο και τις γυναίκες. Μπορεί να θεραπευτεί με φάρμακα. Τα συμπτώματα συνήθως εκδηλώνονται μετά την πάροδο 5-30 ημερών από την στιγμή της μόλυνσης. Η διάγνωση  γίνεται από  Μικροβιολόγο – Βιοπαθολόγο με μια απλή κολπική μικροσκοπική εξέταση.

Μυκόπλασμα – Ουρεόπλασμα

Χιλιάδες άνθρωποι εκτιμάται ότι έχουν πέσει εν αγνοία τους «θύματα» μιας λοίμωξης η οποία αναγνωρίζεται πλέον από τους επιστήμονες ως σεξουαλικώς μεταδιδόμενη.

Νέα ερευνητικά δεδομένα που ήρθαν στο φως αποκαλύπτουν ότι η λοίμωξη από το μυκόπλασμα των γεννητικών οργάνων (mycoplasma genitalium – MG), το οποίο αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του ’80, είναι αποτέλεσμα της σεξουαλικής επαφής, επομένως κατατάσσεται πλέον στην ευρεία κατηγορία των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων λοιμώξεων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, περίπου το 1% του πληθυσμού της Βρετανίας στην ηλικιακή ομάδα 16-44 έχει μολυνθεί από το μυκόπλασμα των γεννητικών οργάνων, με τους περισσότερους εξ αυτών που έχουν μολυνθεί να μην το γνωρίζουν, καθώς η λοίμωξη σπανίως συνοδεύεται από εμφανή συμπτώματα.

Το μυκόπλασμα (M.hominis)  είναι βακτήριο το οποίο μπορεί να μεταδοθεί κατά την σεξουαλική επαφή τόσο στον άνδρα όσο και στη γυναίκα. Στον άνδρα προκαλεί ουρηθρίτιδα, επιδιδυμίτιδα και προστατίτιδα: λοιμώξεις οι οποίες μακροπρόθεσμα μπορεί να προκαλέσουν υπογονιμότητα. Στη γυναίκα η λοίμωξη από μυκόπλασμα μπορεί να προκαλέσει σαλπιγγίτιδα, ενδομητρίωση, υπογονιμότητα καθώς και πυελονεφρίτιδα.

Η λοίμωξη από μυκόπλασμα μπορεί πολλές φορές να είναι ασυμπτωματική και με την πάροδο του χρόνου χωρίς την κατάλληλη θεραπεία να δημιουργήσει επιπλοκές.

Πιθανές ενδείξεις είναι η έκκριση υγρών από τα γεννητικά όργανα, ο πόνος στους όρχεις και η αιμορραγία μετά το σεξ. Η διάγνωση  γίνεται από  Μικροβιολόγο – Βιοπαθολόγο με μια απλή κολπική μικροσκοπική εξέταση.

AIDS/HIV

O ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας ή HIV, (ακρωνύμιο του αγγλικού του ονόματος Human Immunodeficiency Virus) είναι ο ιός που προκαλεί τη νόσο AIDS (Acquired ImmunoDeficiency Syndrome – Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας). Η εξάπλωση του HIV έχει πάρει το χαρακτήρα πανδημίας, καθώς έχουν πεθάνει από AIDS περίπου 30 εκατομμύρια άτομα, ενώ άλλα 34 υπολογίζεται ότι είναι φορείς. Το AIDS μπορεί να μεταδοθεί μέσω της σεξουαλικής επαφής, ή της κοινής χρήσης συρίγγων.  Μπορεί να μην  υπάρχουν συμπτώματα για αρκετά  χρόνια, και ο φορέας να είναι πυγή μόλυνσης χωρίς  να το γνωρίζει.  Μια απλή  εξέταση αίματος θα δείξει αν έχει  μολυνθεί ένα άτομο.

 Για την  διάγνωση της νόσου  επιβάλλεται να κάνετε το σχετικό τεστ για AIDS σε κάποιο Μικροβιολογικό Ιατρείο. Τα περισσότερα τεστ ανιχνεύουν αντισώματα (πρωτεΐνες που παράγει το σώμα ως τρόπο αντίδρασης ενάντια στην παρουσία του ιού), όχι το ίδιο τον ιό.

Αλλά χρειάζεται να περάσουν μερικές εβδομάδες για να παράξει το σώμα αυτά τα αντισώματα, οπότε αν κάνετε το τεστ πολύ νωρίς, ίσως να μην πάρετε ακριβή αποτελέσματα.

Μπορεί δηλαδή το τεστ να βγει αρνητικό , επειδή απλά δεν υπάρχουν αρκετά αντισώματα ακόμα στον οργανισμό σας, προκειμένου να ανιχνευθούν. Γι’ αυτό οι ειδικοί εφιστούν προσοχή: πρέπει να επαναλάβετε το τεστ για AIDS μετά από περίπου 3 μήνες, για να είστε σίγουροι!

Ηπατίτιδα Β  (HBV)

Η ηπατίτιδα Β είναι η φλεγμονή του ήπατος, η οποία μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια και προκαλείται από τον ιό της ηπατίτιδας Β (HΒV). Σε όλο τον κόσμο περισσότερα από δύο δισεκατομμύρια άτομα έχουν μολυνθεί με τον ιό της ηπατίτιδας Β, από τα οποία περίπου 350 εκατομμύρια άτομα είναι χρόνιοι φορείς.

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι 300.000 άνθρωποι είναι φορείς της ηπατίτιδας Β. Η ηπατίτιδα Β είναι η φλεγμονή του ήπατος, η οποία μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια και προκαλείται από τον ιό της ηπατίτιδας Β (HΒV). Σε όλο τον κόσμο περισσότερα από δύο δισεκατομμύρια άτομα έχουν μολυνθεί με τον ιό της ηπατίτιδας Β, από τα οποία περίπου 350 εκατομμύρια άτομα είναι χρόνιοι φορείς. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι 300.000 άνθρωποι είναι φορείς της ηπατίτιδας Β.

Αύξηση παρουσιάζουν τα κρούσματα της ηπατίτιδας Β κάθε καλοκαίρι.

Και αυτό γιατί την περίοδο αυτή είναι συχνές οι σεξουαλικές επαφές οι οποίες μάλιστα όταν γίνονται χωρίς τις απαραίτητες προφυλάξεις πυροδοτούν την νόσο.

Επικοινωνήστε μαζί μας και προγραμματίστε σήμερα τον προληπτικό σας έλεγχο! Ρωτήστε μας για οποιοδήποτε ιατρικό θέμα σας απασχολεί. Είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε.

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Email
Σχετικά Άρθρα
diatrofi_kai_kalokairi
Διατροφή

4 Διατροφικά tips για το καλοκαίρι

Τζορμπατζάκη ΕλίναΔιαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc Η ευεξία του καλοκαιριού πρέπει να αποτελεί κομμάτι τόσο της προσωπικής όσο, και της επαγγελματικής σας ζωής. Εδώ έχω 4

Επεκτείνεται ο Όμιλος Διαγωστικών Κέντρων – Πολυϊατρείων General Health Care – Εγκαίνια 2ης Ιατρικής Μονάδας στη Θεσσαλονίκη

Εγκαίνια General Health Care – Θεσσαλονίκη ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ Ο ΟΜΙΛΟΣ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ – ΠΟΛΥΪΑΤΡΕΙΩΝ GENERAL HEALTH CARE ΜΕ 2η ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Την Παρασκευή 16