ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΑ και COVID-19: Τι χρειάζεται να γνωρίζετε. Πώς να προστατευθείτε.

ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΑ και COVID-19: Τι χρειάζεται να γνωρίζετε. Πώς να προστατευθείτε.

Οι ασθενείς με Καρδιακή Ανεπάρκεια αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου σε περίπτωση προσβολής από τον ιό.


Δείτε εδώ τι πρέπει να έχετε υπόψη ώστε να μείνετε ασφαλείς.


Σύμφωνα με πολλαπλές έρευνες, τα άτομα με υποκείμενο καρδιαγγειακό νόσημα έχουν υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας εξαιτίας COVID-19 (10,5%) εκείνου που έχουν τα άτομα με υποκείμενο νόσημα χρόνιας αναπνευστικής νόσου (6,3%).


Όσον αφορά στις νεότερες, εξαιρετικά μεταδοτικές μεταλλάξεις του ιού, η πρόβλεψη των ειδικών είναι ότι τέτοιες μεταλλάξεις θα συνεχίσουν να εμφανίζονται στο άμεσα προβλέψιμο μέλλον.


Κάθε μετάλλαξη μπορεί να έχει ελαφρώς διαφορετικές επιπτώσεις στον οργανισμό – για παράδειγμα μια μελέτη έδειξε ότι η Όμικρον σε σύγκριση με τη Δέλτα συνδεόταν με κατά 2/3 χαμηλότερη πιθανότητα ανάγκης εισαγωγής του ασθενούς από Covid -19 σε νοσοκομείο.
Ωστόσο οι παραλλαγές αυτές ευκολότερα ‘διαφεύγουν’ των εμβολίων, συνεπώς είναι σημαντικότατο για τα άτομα υψηλού κινδύνου, όπως οι καρδιοπαθείς, να προστατεύονται έχοντας πλήρη επίγνωση των κινδύνων.

Πώς ο COVID-19 επηρεάζει την Καρδιά.
Οι έρευνες έχουν δείξει ότι ιοί όπως ο SARS-CoV-2, ο ιός που προκαλεί τον COVID-19, πυροδοτούν αρρυθμίες, ακόμη και εμφράγματα. Ο COVID-19 δημιουργεί μια βαριά φλεγμονώδη αντίδραση στον οργανισμό, και η φλεγμονή είναι η πιο σοβαρή αιτία των εμφραγμάτων.

Η φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει την υπό άλλες συνθήκες φυσιολογική συσσώρευση αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες να μετατραπεί σε ευάλωτη, οδηγώντας σε θρόμβους, έμφραγμα ή εγκεφαλικό.

Μια άκρως εκτεταμένη μελέτη που περιέλαβε πάνω από 11 εκατομμύρια ανθρώπους και δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο του 2022 στο Nature Medicine Journal, διερεύνησε τα μακροπρόθεσμα καρδιαγγειακά αποτελέσματα σε άτομα που είχαν μολυνθεί από COVID-19.
Οι ερευνητές ακολούθησαν τα άτομα αυτά για ένα χρόνο μετά τη νόσησή τους και ανακάλυψαν ότι ο κίνδυνος να αναπτύξουν καρδιαγγειακό νόσημα επεκτεινόταν αρκετά μετά το διάστημα των 2-4 εβδομάδων που ένα άτομο νοσεί ενεργά.
Ακόμα και σε ασθενείς που δεν χρειάστηκαν νοσηλεία, η μόλυνση με COVID-19 αύξησε τον κίνδυνο των εγκεφαλικών, καρδιοπάθειας, περικαρδίτιδας, οξείας μυοκαρδίτιδας, καρδιακής ανεπάρκειας και θρόμβων για 30 και πλέον μέρες μετά τη μόλυνση.

Ο κίνδυνος για οιαδήποτε καρδιακή επιπλοκή μέσα σε ένα χρόνο από τη μόλυνση ήταν 63% για όσους είχαν περάσει Covid-19.

COVID-19 και καρδιαγγειακά νοσήματα: Μείνετε ασφαλείς!

Μην αναβάλλετε να φροντίζετε «τα θέματα της καρδιάς».

Αν έχετε προειδοποιητικά συμπτώματα εμφράγματος ή εγκεφαλικού, καλέστε αμέσως το 166. Τα καρδιοπαθή άτομα οφείλουν να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή σε συμπτώματα όπως δύσπνοια, πόνο στο στήθος ή αρρυθμίες.

Μην παραλείπετε ποτέ τη φαρμακευτική σας αγωγή.
Έχετε επίσης πάντα σε απόθεμα τα σχετικά φάρμακά σας τουλάχιστον ενός μηνός για παν ενδεχόμενο.


Μην λαμβάνετε μη εγκεκριμένα φάρμακα για θεραπεία του COVID-19.
Συμβουλευτείτε οπωσδήποτε τον γιατρό σας, διότι πολλά από τα φάρμακα που κυκλοφορούν μπορεί να έχουν ανεπιθύμητες έως σοβαρότατες παρενέργειες σε άτομα με καρδιοπάθειες.

Εμβολιαστείτε! Και όχι μόνο για τον COVID-19
Παρότι η έρευνα δείχνει ότι τα σύγχρονα εμβόλια είναι λιγότερα προστατευτικά έναντι των μεταλλάξεων του ιού, προστατεύουν όμως από σοβαρή νόσηση και ανάγκη νοσηλείας!

Επίσης μειώνουν περίπου 60% τις διαταραχές γεύσης, όσφρησης και εγκεφαλικών λειτουργιών.
Συνιστάται επίσης, καθώς τα μέτρα με τις μάσκες έχουν χαλαρώσει, να κάνετε και το εμβόλιο της γρίπης, καθώς οι καρδιοπαθείς διατρέχουν τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών εξαιτίας της, όπως εμφράγματα και εγκεφαλικά.

Φοράτε μάσκα, όσο χαλαρά κι αν είναι τα μέτρα.
Μην ξεχνάτε ότι οι τελευταίες μεταλλάξεις είναι ιδιαίτερα μεταδοτικές και μολύνουν σε λιγότερο χρόνο έκθεσης!

Σε κάθε περίπτωση προσέχουμε, «ακούμε» την καρδιά μας και εφόσον έχουμε οξέα συμπτώματα όπως δύσπνοια, δυσφορία, πόνο στο στήθος ή αίσθημα παλμών, επικοινωνούμε άμεσα με τον θεράποντα καρδιολόγο μας ή καλούμε αμέσως το 166!

Η εξειδικευμένη καρδιολογική ομάδα του General Health Care, στελεχωμένη με 5 κορυφαίους επιστήμονες στην καρδιολογία είναι πάντα στη διάθεσή σας για κάθε βοήθεια.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 210 689 0089 (Αθήνα) ή 2310 902 040 (Θεσσαλονίκη)

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Email
Σχετικά Άρθρα
diatrofi_kai_kalokairi
Διατροφή

4 Διατροφικά tips για το καλοκαίρι

Τζορμπατζάκη ΕλίναΔιαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc Η ευεξία του καλοκαιριού πρέπει να αποτελεί κομμάτι τόσο της προσωπικής όσο, και της επαγγελματικής σας ζωής. Εδώ έχω 4

Επεκτείνεται ο Όμιλος Διαγωστικών Κέντρων – Πολυϊατρείων General Health Care – Εγκαίνια 2ης Ιατρικής Μονάδας στη Θεσσαλονίκη

Εγκαίνια General Health Care – Θεσσαλονίκη ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ Ο ΟΜΙΛΟΣ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ – ΠΟΛΥΪΑΤΡΕΙΩΝ GENERAL HEALTH CARE ΜΕ 2η ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Την Παρασκευή 16